Tage Danielsson

Tage Danielsson är född 1928 och uppvuxen i Linköping. Under stora delar av sin barndom hjälpte han till i Folkets park där mamma Elsa stod i kiosken. Pappa Ivar körde buss i staden och busslinjen gick till Folkets park. Tage kom att se massor med teater av alla de slag, vilket kom att prägla honom och hans yrkesval. Han var ett begåvat barn som tack vare uppmuntran från sin lärare fick studera vidare på Katedralskolan. Han tog studenten med toppbetyg och fortsatte studierna i Uppsala på universitetet. Där lär han snabbt ha gjort sig populär och hade ett hov runt sig vart han än gick. På Östgöta Nation spelade och skrev han spex tillsammans med Hatte Furuhagen. Puben på Östgöta nation kallas än idag Tages källare. Efter studierna hamnade han på Sveriges Radio där han enbart efter fem år 1959 blev underhållningschef. Han startade det populära radioprogrammet Sommar som fortfarande går i radion varje år. När Hasse Alfredsson började på radion tog det inte lång tid innan de började bli Hasseåtage med hela svenska folket. ”Mosebacke monarki” var ett populärt radioprogram under 1960-70-talen. De bildade AB Svenska Ord 1961 och började samarbeta runt revyer som Gröna Hund som spelades på Gröna Lund. Tage tvekade på sin skådespelartalang och undrade om han skulle vara med i Gröna Hund men blev övertalad. Gula Hund kom något år senare och ett pärlband av revyer gjorde under åren succé som Lådan, Spader Madame, 88-öresrevyn, Glaset i örat, Svea Hund på Göta lejon. Under Dubbelgöken var en lunchrevy på Berns dit folk köade. De var helt enkelt omåttligt populära.

Hasse och Tage gjorde också filmer, både tillsammans och var för sig. Klassiker som Att angöra en brygga, Äppelkriget, Mannen som slutade röka, Släpp fångarna loss det är vår, Picassos äventyr och Ronja rövardotter för att nämna några.

Tage Danielsson humoristen från Linköping. Wikimedia Commons

Det var samhällskritik inlindad i finurliga ordvändningar blandat med vilda galenskaper. En kombination som var oemotståndlig för de flesta. Julklassikern Karl-Bertil Johnssons julafton som sänds varje jul i SVT skrevs av Tage Danielsson och tecknades av Per Åhlin.

Svenska ord ägde en skrivarstuga i Vita bergen på Södermalm där de flesta alster kom till. De arbetade ofta med samma grupp skådespelare och musiker som Birgitta Andersson, Sonya Hedenbratt, Mille Schmith, Marin Ljung, Monica Zetterlund, Lena Nyman, Gösta Ekman, Tommy Körberg och så Gunnar Svenssons storband. Tage Danielsson skrev texterna till musikalen Animalen, som handlade om djurens bekymmer om människornas kapprustning, med musik av Lars Johan Werle.

Redan år 1966 startade Hans alfredsson och Tage Danielsson den Svenska amnestyfonden dit deras inkomster från revyn” Å vilken härlig fred” gick. Tage Danielsson fick 1980 en Hedersdoktor av Linköpings universitet och några månader innan sin för tidiga död 1985 medverkade han på Humanistdygnet på Östergötlands museum och höll ett bejublat tal över den siste humanisten.

Tage Danielsson var en mångsysslare en folkkär författare, humanist, poet, samhällsdebattör, regissör, komiker, revyman och skådespelare från Linköping.

På YouTube kan man se många inslag från revyerna.